Sidste år besluttede Helle Øbo og jeg, at gøre op med det institutionaliserede og nedslidte look, som prægede AskovFondens cafe A og genbrugsbutikken second A, der begge er målrettede indsatser til borgere med psykiske sårbarheder, samt det behandlingshus for spiseforstyrrede, som AskovFonden blandt andet driver. Jeg henvendte mig til forskellige fonde og fik positiv respons fra en fond, som ønskede at støtte projektet.

ASPA – AskovFondens Social Psykiatriske Aktiviteter er den ene af AskovFondens afdelinger, som har fået glæde af fondsmidlerne til indretning. ASPA tilbyder aktiviteter, socialt samvær og beskæftigelses- og uddannelsestilbud. Tilbuddet skaber mulighed for at udvikle personlige kompetencer og har fokus på at facilitere tilknytning til arbejdsmarkedet. Samtidig tilbyder afdelingen personlige samtaler og mere anonymt socialt samvær. ASPA driver cafeen Café A og genbrugsbutikken Second A.

Psykisk sårbare får et løft ved at arbejde i et smukt lokale, som Second A er blevet efter renoveringen. Det giver større arbejdsglæde, og det synes jeg er skønt. Jeg er selv forretningsuddannet, og det er som om butikken er blevet mere professionel, og det gør, at jeg står op om morgenen og synes, at det er lidt sjovere at gå på arbejde. Indretningen er blevet så tjekket, at man ikke kan se, at det er en genbrugsforretning. Nu ser man også de mennesker, der arbejder i butikken. Før var der rod. At der er skabt så gode rammer omkring os frivillige gør, at man nu kan se os. Jeg har også arbejdet på restaurant, og for mig er det dejligt at komme tilbage i et rigtigt arbejdsmiljø,”

Mette, bruger og frivillig i Second A

“Jeg har fået lyst til at arbejde i flere timer nu, for jeg synes, at det er vidunderligt at se butikken i dag med tøjet, der hænger på rør hængt op i loftet og med den nye trælampe, der minder mig om en smuk solnedgang. Før var butikken for pakket, nu virker her luftigt og rent. Nu da tøjstativerne ikke længere står på gulvet, er det også blevet nemmere at holde rent, og der er lysere i lokalet. Det minder om New Bond Street i London, hvor jeg boede, før jeg kom til Danmark for 20 år siden. Før sad jeg inde bag disken bagest i lokalet. Nu har jeg selv fået lyst til at gå ud i lokalet og være venlig og gøre en forskel. Der kom en ældre dame, som gik og kiggede, mens hun holdt tøjet over armen. Så tilbød jeg at holde tøjet, mens hun kiggede videre, og det endte med, at hun købte noget. Og det er ikke fordi, vi har fået at vide, at vi skal gøre det, men fordi vi har fået lyst til at gøre det!”

Ali, bruger og frivillig i Second A